15:01 / 26.09.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tlo je još uvijek dovoljno toplo za sjetvu mnogih kultura

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Ostvare li se prognoze - Mihovilovo ljeto neće biti po volji svima jer slijedi pad temperature zraka, ponegdje i kiša.

Iznadprosječno visoka temperatura zraka za ovo doba godine bit će još početkom tjedna, i to oko 28 °C, mjestimice moguće i više, a potom slijedi zahladnjenje, pa novo zatopljenje. Jutra će prvi dio razdoblja također biti toplija u odnosu na prosjek. Najniža temperatura zraka vjerojatno će biti krajem razdoblja, i to oko 10 °C u nizinama, a u gorju moguće i niže.

Početkom novoga tjedna bit će promjenjivo oblačno vrijeme s povremenom mjestimičnom kišom. Stoga će i uvjeti za nastavak radova na otvorenome biti relativno nepovoljni. Kako bi što bolje isplanirali nastavak berbe ili donijeli odluku o početku žetve, redovito pratite dnevne prognoze oborine. U južnim krajevima prognozirana količina kiše tek će prividno ublažiti sušu te će biti potrebno i dalje navodnjavati.

Zbog najavljenog pada temperature i oborine, savjetuje se redovito obilaziti nasade i provjeravati moguću pojavu biljnih bolesti i štetnika te poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.

Iako će srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama veći dio tjedna vjerojatno biti oko 15 °C, u gorju oko 13 °C, a uzduž Jadrana oko 20 °C, tlo će još uvijek biti dovoljno toplo za sjetvu mnogih kultura koje još stignu dati svoje plodove prije početka hladnijih dana.

U svakom slučaju, pratite dnevne prognoze - između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji, a s obzirom na vremenske uvjete i nedaće koje su pratile ovu sezonu, nadam se da će berba biti po volji.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!