16:51 / 08.01.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag.phys.-geophys., DHMZ/HRT

S rezidbom maslinika pričekati, osjetljivo bilje zaštititi...

-

-

Foto: - / -

"Maslina je mati, uvik kad se vratiš dobro si doša." S kolegom Markom Hvarani će biti bogatiji za čovjeka na terenu. To će zasigurno puno značiti u trenucima kada će trebati na brzinu skloniti barku ili čuvati vodu za sušne prilike. U svakom slučaju, sretno mu bilo.

A diljem Hrvatske ovih dana će biti izrazito hladno vrijeme, posebice u gorskim i nizinskim predjelima. Najniža dnevna temperatura zraka u kontinentalnim krajevima cijeli tjedan će vjerojatno biti niža 0 °C, a prema kraju tjedna možda i do -11 °C u ravničarskim predjelima te do -15 °C u gorju. Uzduž jadranske obale također razmjerno hladna jutra, ponegdje do kraja tjedna moguće i do -4 °C, a u zaleđu i niže. Potreban je dodatni oprez u zaštiti od smrzavanja osjetljivog bilja, ali i vode za životinje. Najviša dnevna temperatura zraka sredinom tjedna do 5 °C na kontinentu te do 10 °C uz obalu, na otocima i malo viša.

Snijega će vjerojatno biti u većini kontinentalnih krajeva, posebice u gorju. Kako će vjerojatno biti težak, osjetljive grane potrebno je otresti i tako zaštititi od lomova. Na Jadranu će vjerojatno biti slabe do umjerene kiše početkom i krajem tjedna, pri čemu su mogući i mjestimično jaki udari vjetra u Dalmaciji. Stoga je s radovima oko rezidbe maslinika bolje pričekati stabilnije vrijeme, a osjetljive agrume dodatno zaštititi.

Hladni dani pred nama zahtijevaju brigu oko dogrijavanja staklenika i plastenika.
Voćke bi mogle biti na udaru glodavaca i divljači u potrazi za hranom. Nije na odmet ni obići oranice te omogućiti procjeđivanje nakupljene vode.

Površinski slojevi gorskih predjela i kontinentalnih krajeva mogli bi se smrznuti, dok će srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine uglavnom biti oko 1 °C u nizinama te do 5 °C na jugu Dalmacije.

Dakle, budući da će biti niska temperatura zraka tijekom noći i jutra, posebice krajem tjedna, osjetljivo bilje potrebno je dodatno zaštititi, a životinjama osigurati dostup pitkoj vodi tijekom dana. 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!