23:33 / 06.06.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Radove najbolje planirajte sredinom tjedna

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Vrijeme nikako da se stabilizira na dulje razdoblje. I u idućem će tjednu povremeno biti kiše, ali bit će toplo, pa i vrlo toplo.

Najviša temperatura zraka sredinom tjedna vjerojatno od 23 °C u gorju do 28 °C u Slavoniji, a uzduž Jadrana i viša, mogu će i iznad 30 °C. Toplina je sada prijeko potrebna za rast biljaka i da dozriju plodovi, osobito nakon razmjerno hladnog svibnja u sjevernim krajevima Hrvatske.

Uz naglo zagrijavanje tla i zraka moguć je i burniji razvoj oblaka, pa je i veća vjerojatnost za nepogode. Kiše će biti uglavnom u obliku pljuskova, mjestimice praćenih grmljavinom, ponegdje moguće i tučom. Na oprezu budite u nedjelju i ponedjeljak, ali i u ostatku tjedna mogući su lokalni pljuskovi. Redovito pratite vremensku prognozu, a radove kojih je sada napretek najbolje planirajte sredinom tjedna.

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 19 °C u gorju do 26 °C u Dalmaciji, na otocima i više.

Divlji mak
na poljima probujao je zahvaljujući kiši u svibnju, a sada i toplom vremenu. Čovjek ima dugu povijest s ovom biljkom. Poljoprivrednici ga zatiru kao korov, a umjetnici slave njegovu ljepotu. Iako je mak nepoželjan u poljima drugih kultura, primjerice pšenice, ovakva njiva na kojoj ove godine raste divlji mak dobro dođe kao zaštitni pojas za kukce i leptire.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!