Radove na otvorenome i dalje će povremeno remetiti kiša

29.08.2021.

13:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Po svemu sudeći, ljetnim vrućinama došao je kraj, barem što se kontinentalnih predjela tiče. Ali još nije došao kraj povremenoj mjestimičnoj kiši.

Najviša dnevna temperatura zraka postupno će se rasti pa će tijekom novoga tjedna biti i oko 27 °C. Jutra i dalje svježija, uz moguću maglu po kotlinama. Uzduž Jadrana zadržat će se toplije vrijeme i još ponegdje na otocima pokoja topla noć, kao podsjetnik na protekle ljetne žege. Biljke i životinje zasigurno će predahnuti od stresa koji su proživljavale. Međutim, nije svima bilo toliko loše. Uvjeti su pogodovali uzgoju rajčica, kojih ove godine ima u izobilju.

Nakon vikenda, u većem dijelu zemlje ponovno će u utorak i srijedu biti slabe do umjerene kiše, a u gorju i Primorju vjerojatno i obilnije, moguće praćene grmljavinom, pa i tučom. Uz ovotjedne i buduće količine oborine izgledno je kako kolovoz ipak neće biti toliko sušan. Međutim, u mnogim krajevima kiša je ipak došla prekasno, a dugotrajno sušno razdoblje smanjilo je urode voća i povrća. Poljoprivrednici koji su bili u mogućnosti navodnjavati ovih dana intenzivno obavljaju berbu, a zbog najavljene kiše pri planiranju radova svakako pratite dnevne prognoze oborine.

Temperatura tla u sjetvenom sloju će također osjetno pasti, no uvjeti će ipak ostati povoljni za sjetvu jesenskih kultura. Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 20 °C, u gorju oko 18 °C, a uzduž Jadrana oko 26 °C, na otocima moguće i malo viša.

Dakle, i u sljedećem tjednu radove na otvorenome će povremeno remetiti kiša. Stoga kod planiranja radova svakako pratite dnevne prognoze na mnogobrojnim medijskim platformama DHMZ-a i HRT, među kojima je i HRT METEO aplikacija.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!