Radove na otvorenome i dalje će povremeno remetiti kiša

29.08.2021.

13:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Po svemu sudeći, ljetnim vrućinama došao je kraj, barem što se kontinentalnih predjela tiče. Ali još nije došao kraj povremenoj mjestimičnoj kiši.

Galerija
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: HRT/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Najviša dnevna temperatura zraka postupno će se rasti pa će tijekom novoga tjedna biti i oko 27 °C. Jutra i dalje svježija, uz moguću maglu po kotlinama. Uzduž Jadrana zadržat će se toplije vrijeme i još ponegdje na otocima pokoja topla noć, kao podsjetnik na protekle ljetne žege. Biljke i životinje zasigurno će predahnuti od stresa koji su proživljavale. Međutim, nije svima bilo toliko loše. Uvjeti su pogodovali uzgoju rajčica, kojih ove godine ima u izobilju.

Nakon vikenda, u većem dijelu zemlje ponovno će u utorak i srijedu biti slabe do umjerene kiše, a u gorju i Primorju vjerojatno i obilnije, moguće praćene grmljavinom, pa i tučom. Uz ovotjedne i buduće količine oborine izgledno je kako kolovoz ipak neće biti toliko sušan. Međutim, u mnogim krajevima kiša je ipak došla prekasno, a dugotrajno sušno razdoblje smanjilo je urode voća i povrća. Poljoprivrednici koji su bili u mogućnosti navodnjavati ovih dana intenzivno obavljaju berbu, a zbog najavljene kiše pri planiranju radova svakako pratite dnevne prognoze oborine.

Temperatura tla u sjetvenom sloju će također osjetno pasti, no uvjeti će ipak ostati povoljni za sjetvu jesenskih kultura. Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine u nizinama će vjerojatno biti oko 20 °C, u gorju oko 18 °C, a uzduž Jadrana oko 26 °C, na otocima moguće i malo viša.

Dakle, i u sljedećem tjednu radove na otvorenome će povremeno remetiti kiša. Stoga kod planiranja radova svakako pratite dnevne prognoze na mnogobrojnim medijskim platformama DHMZ-a i HRT, među kojima je i HRT METEO aplikacija.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!