Promjenjivo vrijeme otežavat će spremanje sijena, žetvu ječma i pšenice

25.06.2023.

Zadnja izmjena 16:54

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Nakon prvog ovogodišnjeg toplinskog vala - i u novome tjednu nastavlja se nestabilno vrijeme, koje je lokalno donijelo i tuču te prouzročilo štete.

Oborine će vjerojatno biti u prvom dijelu razdoblja te za vikend, pri čemu nije isključena ni mogućnost za lokalno nevrijeme praćeno grmljavinom i tučom. U takvim uvjetima spremanje sijena, ali i žetva ječma i pšenice će biti otežana te je stoga za planiranje radova nužno pozorno pratiti dnevne prognoze oborine, između ostaloga - i u aplikaciji HRT METEO.

Svježije vrijeme u odnosu na protekli tjedan olakšat će boravak na otvorenom. Najviše vrijednosti temperature zraka bit će u kontinentalnim krajevima, oko 31 °C krajem tjedna. Uzduž Jadrana nešto niže vrijednosti, a toplih noći neće manjkati. U kontinentalnim predjelima, jutra najsvježija početkom razdoblja, oko 14 °C.

Tlo se polako isušuje te je potrebno uvesti mjere navodnjavanja i natapanja u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. To se posebno odnosi na područje Dalmacije, gdje u novome tjednu vjerojatno neće biti veće količine oborine. Plitkom obradom sjetvenog sloja tla, koji će se postupno zagrijavati, sprječava se dodatno isparavanje vlage. Naime, srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine uzduž Jadrana će vjerojatno biti oko 30 °C, u nizinama oko 28 °C, te u gorju oko 24 °C.

Nestabilno vrijeme bit će pogodno za razvoj biljnih bolesti i štetnika. U primjeni odgovarajuće zaštite važno je pripaziti na pčele, bitne oprašivače u poljoprivredi. Stoga se savjetuje prskanje obaviti u večernjim satima kada nisu u letu.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTaplikacija HRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!