21:21 / 04.04.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Prijeti mraz, ponegdje čak i snijeg

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

„Koliko u godini ima dana, toliko u travnju ima vrimena“, kaže narodna izreka. Tako će biti i u sljedećem tjednu - nestabilno i promjenjivo vrijeme.

Početkom razdoblja najviša temperatura zraka bit će oko 15 °C, potom slijedi zahladnjenje. No svakako je potrebno pratiti dnevne prognoze te pratiti razvoj situacije. U kontinentalnim krajevima budite na oprezu zbog niske temperature zraka pri samom tlu jer će biti prilično niske, ponegdje vjerojatno i "negativne".

Budući da će u većini krajeva biti promjenjivo vrijeme, planirane radove početkom tjedna može poremetiti i jak vjetar uzduž obale te u utorak mjestimična kiša, u većini kopnenog područja i snijeg.

Iako je bilo temperaturnih skokova tijekom prošlog mjeseca, za rast i razvoj biljke su imale napretek topline. Zabilježen je iznadprosječan broj sunčanih satiu svim regijama Hrvatske. Od 249 sati na sjevernom Jadranu do 172 sata na istoku zemlje. Oblačniji i hladniji dani u sljedećem tjedna malo će usporiti vegetaciju. Također, provjeravajte nasade od mogućih bolesti i štetnika koji se mogu razviti.

Tlo će se malo prohladiti. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinskim krajevima će vjerojatno biti oko 8 °C, u gorju oko 5 °C te uzduž Jadrana oko 14 °C, a na otocima moguće i više.

Unatoč najavljenom nestabilnom tjednu, neka vam to ne pokvari današnji dan. Uživajte u obiteljskom okruženju koliko vam to trenutačna situacija dopušta. Svima koji slave - Sretan Uskrs!


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom u rano poslijepodne na HTV1, a i kasnije na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!