14:00 / 13.06.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Preporučuju se dodatna zaštitna prskanja zbog razvoja nametnika

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Nestabilno vrijeme u ovome tjednu bilo je povoljno za razvoj biljnih bolesti i štetnika, koji su primijećeni na gotovo svim kulturama diljem zemlje. Potrebno je pregledati nasade i uvesti dodatna zaštitna prskanja, jer će uvjeti za razvoj nametnika i dalje biti povoljni.

Naime, iako će početak tjedna biti nešto hladniji u odnosu na protekle dane, od sredine razdoblja slijedi porast temperature zraka, moguće i do 34 °C. Kako će i jutarnje vrijednosti biti visoke, posebice u Dalmaciji, gdje će opet biti toplih noći, biljke će doživjeti toplinski stres. Stoga ih je potrebno na vrijeme navodnjavati i prihraniti, a životinjama pružiti svježu vodu i prikladan zaklon.

Suho će vrlo vjerojatno biti diljem Hrvatske
, iako se ne isključuje mogućnost za pokoji lokalni pljusak krajem tjedna. U Dalmaciji, posebice u šibenskom području, sušno je još od svibnja, stoga je plitkom obradom tla u maslinicima i vinogradima nužno spriječiti dodatni gubitak vlage.

Tlo se sve više zagrijava.
Najviše vrijednosti uz obalu Jadrana i na otocima pri samoj površini proteklih dana dosezale su i do 39 °C. A u sljedećem razdoblju srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama će biti oko 25 °C, u gorju oko 23 °C, a uzduž Jadrana oko 28 °C.

Kako će sunčanih sati biti napretek i UV indeks vrlo visok, radove na otvorenom obavljajte tijekom jutra i kasnog poslijepodneva kako biste izbjegli dugotrajno izlaganje izravnom Sunčevom zračenju.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!