14:22 / 20.11.2020.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl.ing.

Povoljni uvjeti za radove, ali osjetljive biljke zaštitite

-

-

Foto: - / -

U idućem tjednu vremenski uvjeti za kasnojesenske radove bit će većinom povoljni, osobito u krajevima uz Jadran. Obalni predjeli ostaju relativno topli, uz najvišu temperaturu zraka oko 15 °C. Vrijeme će biti povoljno za radove u masliniku – primjerice za završetak berbe ili gnojidbu i zaštitu stabala nakon toga. Iako hladnoća u ovom dijelu godine i nije neka novost, treba istaknuti jutarnju temperaturu zraka. Na kopnu te u unutrašnjosti Dalmacije će veći dio tjedna biti ispod 0 °C. Stoga će sve osjetljive biljke trebati zaštititi. Ljubitelji cvijeća svoje lončanice, ako već nisu, trebaju unijeti na toplija mjesta.

Razdoblje pred nama bit će uglavnom suho. Mala količina oborine moguća je na kopnu, i to u obliku rosulje ili izmaglice. Veći će dio tjedna na kopnu biti maglovit, uz 100% vlagu zraka.

Temperatura tla će se u skladu s vremenskim prilikama sniziti te na desetak cm dubine biti od 2 u gorju do 11 °C u Dalmaciji, na otocima koji stupanj viša.

U idućem će se tjednu zasigurno najviše spominjati naša najpoznatija uzrečica o vremenu: "Sveta Kata, snijeg na vrata!" Ekstremne pojave, rekordna mjerenja, pa evo i ova pučka izreka podsjete nas da je klima nekada bila drugačija. U skladu s današnjom, toplijom klimom, snijega na sv. Katarinu neće biti ni ove, kao uostalom i mnogih godina u 21. stoljeću.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!