Opet će trebati zasjenjivati i navodnjavati

25.07.2021.

20:27

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Vrijeme će još u nedjelju i ponedjeljak biti nestabilno, na kopnu i svježije, a od 6. srpnja ponovno će zatopliti. Najviša temperatura zraka će sredinom tjedna biti viša od 35 °C. Zbog vrućine i dugotrajne insolacije trebat će zasjenjivati plastenike i osjetljive biljke te navodnjavati. Za životinje osigurajte dovoljno vode i hlada. Prilikom radova zaštitite i sebe.

Pljuskova će biti u ponedjeljak, a mogući su i krajem tjedna. Svaki pljusak donosi strepnju jer ne treba isključiti mogućnost obilnije kiše, jakog vjetra i grmljavine. Što možete - zaštitite i od onog najgoreg – tuče.

A temperatura tla na oko 10 cm dubine vjerojatno će u većem dijelu zemlje biti viša od 30 °C. Po mogućnosti zasjenjenjem ili vodom rashladite biljkama ovako zagrijano tlo.

Vjerojatno su mnogima najljepša polja lavande, kojih sve češće ima i na kontinentu. Vremenske prilike omogućuju da Slavonci već više od desetljeća uzgajaju lavandu. Iako lavanda ne voli kišu, a i mraz joj je u proljeće malo naštetio, vrućina u lipnju i sljedećih dana dobro će joj doći. Kad je ovako toplo nakuplja se ulje u cvjetovima i lavanda je tada spremna za berbu. Berba ove godine zbog prohladnog proljeća kasni, a započet će sljedeći tjedan. Iako će beračima nesumnjivo biti jako vruće - moći će uživati u mirisu lavande i zvukovima cvrčaka i pčela.

 

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!