20:38 / 18.12.2020.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl.ing., DHMZ/HRT

Od topline do hladnoće, a i o božićnoj zvijezdi što visoko narasti hoće

-

-

Foto: - / -

Prvi dani kalendarske zime bit će povoljni za obavljanje nužnih poljoprivrednih radova prije blagdana. Sredinom tjedna bit će iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka oko 15 °C, malo nižu samo u gorskim predjelima. Osjetno će zahladiti tek krajem tjedna, kada bi se najniža temperatura zraka mogla spustiti do -4 °C u gorju te na 5 °C u Dalmaciji. Tako će plastenike s osjetljivim biljkama koje traži toplinu i dalje trebati uporno grijati.

U cijeloj zemlji najviše kiše bit će oko Božića, a manja količina može pasti i prije. Oborina će dobro doći da se obnovi zaliha vode u tlu koju će biljke koristiti ljeti. Tlo je u većem dijelu zemlje vlažno, a njegova temperatura na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 4 °C u gorju do 10 °C u Dalmaciji.

U ponedjeljak je zimski solsticij, najkraći dan u godini. Dani će se početi produljivati, minutu po minutu, a svaka minuta sunčevog svjetla je važna za cvijeće. Posebno su ovih dana tražene božićne zvijezde. One koje su uzgojili domaći proizvođači mogu potrajati i nakon Uskrsa - i već su rasprodane. Slavonski cvjećari su ove godine uspjeli uzgojiti neuobičajenu božićnu zvijezdu stablašicu, višu od 80 cm. Uzgoj ovog cvijeća počinje još u ljeto. Sadnicama je tada prevruće, pa ih treba zasjenjivati, sada im je pak prehladno, pa plastenike treba danonoćno grijati. Sve u svemu, potrebno je puno ljubavi, truda, znanja i ulaganja u svaku biljku, kao što je to naravno slučaj i u drugim granama poljoprivrede.Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!