Na Svjetski dan tla podsjetimo se na važnost očuvanja njegove plodnosti

05.12.2021.

15:00

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Slijedi nam hladan početak tjedna, posebice izražen u kontinentalnim krajevima. Svakako primjeren klimatološkom početku zime.

Najhladnija jutra vjerojatno će biti početkom tjedna i to s temperaturom oko -6 °C u nizinama te do -11 °C u gorju. Moguće su i niže vrijednosti u kotlinama. Stoga je osjetljivo bilje potrebno zaštititi od smrzavanja, a staklenike i plastenike zagrijavati. Moguće je da će doći i do smrzavanja pitke vode za životinje. Najviša dnevna temperatura zraka u drugom dijelu razdoblja, kada će vjerojatno najtoplije biti u južnim krajevima s mogućih 16 °C.

Kiše će u prvoj polovini tjedna biti gotovo u svim krajevima. No, već od sredine razdoblja obilnije količine kiše predviđaju se u gorju te uzduž Jadrana, posebice na jugu i u zaobalju. U gorju će padati i snijeg. Redovito pratite dnevne prognoze za planiranje radova, između ostaloga, i u HRT METEO aplikaciji.

Tlo će se također rashladiti, mjestimice čak i smrznuti. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine većina tjedna vjerojatno će biti oko 2 °C u nizinama, 0 °C u gorju te oko 6 °C uzduž Jadrana.

A kako se ove nedjelje obilježava Svjetski dan tla, podsjećamo na važnost očuvanja njegove plodnosti, koja je prijeko potrebna za kvalitetan uzgoj hrane. U ovogodišnjem fokusu je prekomjerna salinizacija tla koja, uz povećanu temperaturu tla, nepovoljno utječe na poljoprivrednu proizvodnju. Stoga pravilnom upotrebom mineralnih gnojiva te prihvaćanjem ostalih mjera očuvajmo humus u naslijeđe budućim generacijama.

 

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!