20:52 / 14.02.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Korisno je smrzavanje tla u veljači

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

Foto: HRT / HRT

Vrijeme u idućim danima možemo kratko opisati – većinom suho i hladno.

Najniža temperatura zraka spustit će se do -9 °C u gorju te do -7 °C u nizinama kopnenih predjela. Negativnih vrijednosti, pogotovo onih na 5 cm od tla, bit će ponegdje uzduž Jadrana, osobito u zaobalju. Treba učiniti sve da se već propupalim biljkama ublaži stres od hladnoće. Vjerojatno će odmicanjem tjedna temperatura zraka rasti, no ipak treba pričekati pouzdanije prognoze.

Slaba oborina moguća je sredinom tjedna. Svaka kap zlata vrijedi. Voda koja se akumulira u dubljim slojevima spasit će biljke ljeti. Temperatura tla na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 1 °C u gorju do 9 °C u Dalmaciji.

Za vrijeme u idućem tjednu možemo reci - ništa neuobičajeno.
Hladnoća u veljači i nije neka vijest. Dapače, za ozime ratarske kulture dobro će doći. Ratari ovakve zimske prilike priželjkuju i kažu da je dobro da je topli period prekinut. Da nemaju fazu zimskog mirovanja biljke ne bi mogle stvoriti klas.

Hladnoća je dobra i za smrzavanje tla. Ako je površinski sloj smrznut lakše se ulazi u polje traktorom, a upravo je vrijeme da oni koji to još nisu - obave prihranu ozimih kultura. Hladno vrijeme uz jak vjetar potiče smrzavanje duboke brazde. Kada se zemlja u proljeće otpusti bit će rahla i pogodna za sjetvu.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!