Kišovito vrijeme prekinut će radove u poljima i nasadima

01.11.2021.

17:50

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Nakon niza sunčanih dana slijedi nam kišovito vrijeme koje može prekinuti radove u poljima i nasadima.

Veće količine oborine bit će posebice u prvom dijelu tjedna, i to ponajviše u gorju te uzduž Jadrana. Stoga se preporučuje očistiti odvodne kanale radi lakšeg otjecanja vode te radi sprječavanja od erozije površinskog sloja tla. Kiša će poremetiti planove oko sjetve ozimih žitarica, a dodatno će i jak do olujan, mjestimice moguće i orkanski vjetar uzduž Jadrana poremetiti berbu maslina i mandarina.

Kiši unatoč, diljem zemlje temperatura zraka prvi dio tjedna će biti relativno visoka za ovo doba godine. Od 16 °C u gorju te moguće i više od 20 °C u Dalmaciji. Prema kraju tjedna vjerojatno će se osjetno sniziti, te su u gorju i nizinama najniže dnevne vrijednosti moguće ispod točke smrzavanja pa će stoga biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje te na vrijeme pobrati dozrelo voće i povrće koje ne može podnijeti hladnoću.

Sjetveni sloj će se početkom tjedna zagrijati te će vjerojatno srednja dnevna temperatura tla u nizinama biti oko 10 °C, u gorju oko 8 °C te uzduž Jadrana oko 18 °C. Prema kraju tjedna i one će se sniziti za nekoliko stupnjeva. Međutim, tlo će i dalje biti dovoljno toplo za klijanje i nicanje ozimih žitarica.

Dakle, zbog mogućih većih šteta koje obilna kiša može prouzročiti, preporučuje se redovito praćenje dnevnih prognoza oborine na svim dostupnim kanalima DHMZ-a i HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!