14:00 / 11.04.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kiša će dobro doći svim kulturama

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Poljoprivrednici kažu da mraz u travnju napravi više štete nego ljetna tuča i suša zajedno. Vrijeme u promijenjenoj klimi ne poznaje čovjekove datume. 

Toplina u zimskom periodu, a zatim nagla hladnoća u proljetnom zasigurno su nanijele veliku štetu procvjetalim voćkama. Zbog ovotjednog mraza plodova će u ljeto biti manje. Osim možda kod kasnih sorti i na nekim mikrolokacijama.

U idućem tjednu, na sreću, vrlo vjerojatno neće biti ovakvih vremenskih prilika koje mogu dodatno štetiti voćkama. Zahladnjenja će sredinom tjedna biti, no najniža temperatura zraka će u nizinama unutrašnjosti ipak ostati malo iznad 0 °C. Najtoplije će biti početkom, a moguće i krajem tjedna, uz najvišu temperaturu zraka oko 20 °C.

Iako je u gorju još povremeno moguć snijeg, u ostatku zemlje bit će kiše, na Jadranu i u obliku pljuskova. Kiša će dobro doći svim kulturama. Glavnina oborine vjerojatno će biti u utorak, zato u ponedjeljak iskoristite razmjerno povoljne prilike, pogotovo u kopnenim predjelima. Primjerice mogli biste obaviti zaštitna špricanja u voćnjacima i vinogradima. Na Jadranu će ti poslovi zbog jakog juga ipak pričekati.

Temperatura tla na oko 10 cm dubine
ostaje razmjerno niska za ovo doba godine, od 7 °C u gorju do 13 °C u Dalmaciji, pa će rast kultura i dalje biti usporen.Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom u rano poslijepodne na HTV1, a i kasnije na HRTi platformi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!