23:51 / 26.04.2022.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

"Jurjevska kiša ne ogladni svijeta"

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

Foto: HRT / HRT

Nestabilno vrijeme posljednjih dana nastavlja se i u prvim danima novoga tjedna. Slaba do umjerena kiša vjerojatno će gotovo diljem Hrvatske poremetiti planove za radove na otvorenom. Ipak, nakupljena vlaga u tlu dobro će doći u pripremama za sjetvu kukuruza i ostalih povrtnih kultura, ali tek u drugoj polovini tjedna kada se tlo malo prosuši.

Najniža temperatura zraka vjerojatno će biti u rasponu od 2 °C u gorju do 9 °C uzduž Jadrana. S odmicanjem tjedna i prestankom kiše, najviše vrijednosti će se povećavati i dosegnuti mogućih 23 °C na istoku zemlje.

Vremenski uvjeti u prvoj polovini tjedna bit će povoljni za stvaranje biljnih bolesti i štetnika u voćnjacima, vinogradima i maslinicima. Stoga pratite dnevne prognoze oborine, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji - i poduzmite odgovarajuće mjere zaštite svojih nasada. Zaštitna prskanja poželjno je izvoditi kada pčele nisu u letu u skupljanju i ono malo nektara što im je preostalo. Česte izmjene toplog i hladnog vremena praćenog snijegom, a u Dalmaciji i burom, iscrpljuju pčelinje zajednice koje jedva imaju dovoljno meda i za sebe.

U pripremama za sjetvu pomaže i temperatura tla sjetvenog sloja koja se za sunčana vremena nerijetko popne i do 16 °C. Kiša u prvoj polovini tjedna malo će ublažiti taj porast pa će tako veći dio tjedna srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine vjerojatno biti oko 12 °C u nizinama, oko 9 °C u gorju, a uzduž Jadrana moguće i do 16 °C.

Koliko je važna za razvoj biljaka ova kiša koja pada i još se očekuje govori i stara izreka „Jurjevska kiša ne ogladni svijeta“.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!