„Ima li o Martinju snijega, bit će dobra godina.“

09.11.2021.

13:28

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Iako neće biti posve stabilno, u tjednu od 8. do 14. studenoga 2021. godine u većem dijelu zemlje svakako možete očekivati povoljnije vremenske prilike za obavljanje poljoprivrednih radova.

Najviša dnevna temperatura zraka vjerojatno će biti sredinom tjedna, i to oko 11 °C u nizinama do moguće i više od 21 °C u Dalmaciji. Jutra će i dalje biti svježa, a prema kraju tjedna najniža temperatura zraka mogle bi se spustiti ispod točke smrzavanja, te je potrebno na vrijeme zaštititi osjetljivo bilje, a staklenike i plastenike po potrebi zatvoriti.

Većinom slabe kiše početkom tjedna bit će u većini zemlje, a u gorju je moguć i slab snijeg. No u Dalmaciji i njezinom zaobalju može biti i znatne količine kiše te uzduž Jadran jakog do olujnog vjetra. Stoga budno pratite dnevne prognoze oborine, između ostaloga, i u HRT METEO aplikaciji. U drugom dijelu tjedna suho vrijeme iskoristite za kontrolu vaših nasada te sanaciju mogućih šteta.

Izgleda kako se u studenom nastavlja kišovito vrijeme iz listopada. A već u ovom kratkom razdoblju količine oborine uzduž Jadrana nadomještaju nedostatak iz listopada kada su vladale većinom sušne prilike. Iako je diljem zemlje bio iznadprosječan broj sati sijanja Sunca, listopad je ipak ocijenjen kao hladan.

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine prema kraju tjedna će se sniziti, a veći dio razdoblja vrijednosti će u nizinama vjerojatno biti oko 11 °C, u gorju oko 7 °C, te uzduž Jadrana oko 18 °C.

Ako se ostvari malo snijega u gorju, nadajmo se da će se obistiniti i izraz: „Ima li o Martinju snijega, bit će dobra godina."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!