I početkom tjedna lokalni pljuskovi remetit će radove na otvorenome

02.07.2023.

Zadnja izmjena 14:08

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Prva polovina novoga tjedna i dalje nestabilna, posebice u kontinentalnim krajevima, potom smirivanje vremena uz obilje sunčanih sati.

Prema kraju tjedna bit će sve toplije vrijeme s najvišim vrijednostima temperature zraka oko 31 °C u nizinama te još malo višim u južnim krajevima. Jutra najhladnija sredinom tjedna, a tople noći uzduž Jadrana stvarat će nelagodu i ljudima, i biljkama i životinjama, kojima je potrebno osigurati dovoljno svježe i pitke vode.

Žetva ječma je gotovo pri kraju i uskoro kreće žetva pšenice. Lokalni pljuskovi mogli bi prekinuti radove u prvoj polovini tjedna, no u većini predjela već od sredine razdoblja moći će se neometano žeti, ako to uvjeti u polju dopuste. Vrijeme će ići na ruku Neretvanima koji beru lubenice, jer uz obalu vrlo vjerojatno neće biti značajnije oborine.

U odnosu na kišoviti svibanj, u lipnju je količina oborine bila oko prosjeka, osim na Kvarneru, gdje je pala manja količina oborine. Najviše oborine u proteklom mjesecu bilo je u Pazinu 160 mm i Lastovu 131 mm. Kako je protekao mjesec u pojedinoj regiji detaljnije se može vidjeti u Mjesečnom agrometeorološkom biltenu na internetskoj stranici DHMZ-a.

U unutrašnjosti se zbog kišovita vremena tlo blago rashladilo i pogodne je temperature za sjetvu ljetnih kultura, poput kupusnjača, kelja, korabice i raznih salata. Idućih dana vrijednosti srednje dnevne temperature tla u sjetvenom sloju će vjerojatno biti oko 26 °C. Izostankom značajnije oborine na Jadranu toplina u tlu ne popušta te će i dalje biti uglavnom oko 31 °C.

Dakle, početak tjedna nestabilan, uz sunčana razdoblja. Prilikom radova na otvorenom potrebno je voditi računa o zaštiti od nepovoljna utjecaja Sunčevog zračenja.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTaplikacija HRT METEO, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!