22:34 / 04.12.2020.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl.ing., DHMZ/HRT

I dalje problemi zbog kiše, vjetra...

-

-

Foto: - / -

U danima koji slijede nastavlja se promjenljivo vrijeme. Na Jadranu će još biti obilne kiše koja će prekinuti radove, a ponegdje moguće i prouzročiti štetu. Zbog jakog vjetra južnih smjerova najtoplije će biti u nedjelju, uz najvišu temperaturu zraka većinom iznad 10 °C. Odmicanjem tjedna posvuda će zahladiti. Najniža temperatura zraka na kopnu bi krajem tjedna ponovno mogla biti ispod točke smrzavanja, pa osjetljive biljke i dalje treba štititi, a plastenike grijati.

Kakve-takve povoljne prilike za rad na otvorenom imat će ponajviše slavonski poljoprivrednici, iako barem slaba kiša ni tu neće izostati. U gorju je sredinom tjedna velika vjerojatno snijega, ali poljoprivreda je u ovom kraju ionako u mirnijem razdoblju. Na Jadranu je predah od kiše moguć tek u drugom dijelu tjedna. Do tada obilna kiša može prouzročiti još bujičnih poplava i odron plodnog tla. Posla će biti na pretek.

Srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 1 u gorju do 11 °C u Dalmaciji.

Kišu treba uhvatiti kada je ima, inače kada je treba onda je nema. Kiše je ovih dana i previše, no dobro će doći da se napune prazni bunari. Prilagodba na promijenjenu klimu znači da se baš ovakva obilna kiša akumulira. To bi naravno pomoglo poljoprivrednicima u krškim područjima. Voda tamo brzo otječe, a ako se akumulira možda će već za nekoliko mjeseci biti spas suhim biljkama i žednoj stoci.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!