I dalje nužna zaštita osjetljivog bilja i životinja

24.01.2021.

08:52

Autor: Petra Sviličić, mag.phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Plodovi zemlje

HRT emisija Plodovi zemlje

Foto: HRT / HRT

Pred nam je tjedan velikih temperaturnih skokova koji će zasigurno zadati stresne situacije ljudima, a i biljkama i životinjama. Ponovno će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje i pobrinuti se za pitku vodu životinjama.

Pred nam je tjedan velikih temperaturnih skokova. Prvu polovinu tjedna obilježit će vrlo hladna jutra u nizinama, gorju, ali i na području sjevernog Jadrana. Najniža dnevna temperatura zraka bit će i do -16 °C u gorju, -6 °C na sjevernom Jadranu te moguće oko -3 °C u Dalmaciji. Najviša dnevna temperatura zraka krajem tjedna vjerojatno i do oko 15 °C. Takvi temperaturni rasponi u kratkome roku zasigurno će zadati stresne situacije ljudima, a i biljkama i životinjama. Ponovno će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje i pobrinuti se za pitku vodu životinjama.


Snijega će ponajviše biti u gorju tijekom nastavka nedjelje i u ponedjeljak, a mjestimično će vjerojatno pasti u nizinama. Veći dio tjedna bit će suho i sunčano vrijeme, uz poslijepodnevnu temperaturu zraka čak i malo višu od prosječne za kraj siječnja, dok će jutarnje vrijednosti biti najviše oko prosječnih. Mnogima lijepo vrijeme poželjno je iskoristiti za obilazak polja i nasada, jer već za vikend moguća je slaba do umjerena oborina diljem zemlje. Jakih, pa i olujnih udara vjetra bit će na samom početku tjedna diljem Jadrana, te vjerojatno na njegom kraju. Stoga je za planiranje radova potrebno pozorno pratiti dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.

Krajem prošlog tjedna tlo se blago zagrijalo, no tijekom sljedećih hladnijih jutara temperatura tla će se ponovno sniziti. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine bit će na kontinentu oko 1 °C početkom tjedna te oko 4 °C prema kraju tjedna. U gorju do -1 °C, a uzduž Jadrana od 5 °C do 7 °C.

Dakle, ponovno stavljam naglasak na vrlo nisku jutarnju temperaturu pri tlu u nizinama i gorju u prvoj polovini tjedna te na nužnost odgovarajuće zaštite osjetljivog bilja i životinja.

HRT emisija "Plodovi zemlje"

HRT emisija "Plodovi zemlje"

Foto: HRT / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!