15:05 / 30.05.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dobre, ali vjerojatno ne i izvrsne vijesti za poljoprivrednike

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Polako je iza nas u mnogim našim krajevima, posebice sjevernim, kišovit i neuobičajeno hladan, ali i prosječno topao u južnijem dijelu Hrvatske, ponegdje čak i sušan.

Svježije vrijeme u većini se Hrvatske nastavlja i u prvim danima novoga tjedna. Uz zatopljenje prema kraju razdoblja temperatura će se znatno povisiti, posebice u kontinentalnim krajevima, gdje najviša dnevna temperatura zraka može biti i oko 28 °C, a na jugu i više. To bi moglo obradovati poljoprivrednike koji se pripremaju za košnju livada, jer će se trava zasigurno brzo prosušiti.

No, i dalje je nužan oprez jer su mjestimični slabiji pljuskovi mogući diljem zemlje, posebice u gorju i nizinama. Na jugu početkom tjedna i jaki udari vjetra, koji mogu ometati radove.

Sjetveni sloj tla polako se zagrijava te će zajedno s očekivanom nakupljenom toplinom u razini višegodišnjeg prosjeka doprinijeti poticajnom rastu vegetacije, koji je posljednjih tjedana bio usporen. Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine prema kraju tjedna u nizinama i u gorju vjerojatno će biti oko 23-24°C, a uzduž Jadrana oko 26°C.

Izmjenom hladnijih i toplijih dana, uz povećanu vlagu u zraku stvaraju se pogodni uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika. Stoga je zaštitna prskanja poželjno obavljati po suhom i mirnom vremenu u jutarnjim i kasno popodnevnim satima.

U svakom slučaju, u svoje odluke o početku košnje ili zaštite nasada uključite i praćenje dnevnih prognoza oborine.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!