14:46 / 21.11.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Berbu maslina ometat će česta kiša, ponegdje i jak vjetar

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Nakon relativno stabilnog i sunčanog vremena, početak novog tjedna obilježit će hladnoća u kontinentalnim predjelima, a kraj tjedna moguće obilne količine oborine uzduž Jadrana.

U prvoj polovini tjedna najniža dnevna temperatura zraka vjerojatno će biti oko -2 °C, a moguće i niže, posebice pri tlu. Stoga je potrebna zaštita osjetljiva bilja, te zatvaranje i dogrijavanje plastenika. Životinjama je potrebno osigurati pristup pitkoj vodi. Najviša dnevna temperatura zraka će se povisiti prema kraju tjedna te vjerojatno biti oko 10 °C u gorju do 17 °C na krajnjem jugu.

Nestabilno vrijeme bit će tijekom cijelog tjedna, uz povremenu kišu gotovo posvuda. Najviše u gorju i uzduž obale. Mjestimice su moguće i znatne količine oborine te je stoga nužno pozorno pratiti dnevne prognoze. U gorju je u prvoj polovini tjedna moguć i slab snijeg te je potrebno na vrijeme završiti planirane poslove.

Zapuhat će i ponegdje jak do olujan, mjestimice moguće i orkanski vjetar. Takvi uvjeti zasigurno neće pogodovati berbi maslina koja se ovih dana sprema oko Vodnjana i na zadarskom području. Nešto povoljnije uvjete će imati poljoprivrednici koji tek sada kreću u jesensku obradu tla, jer će vlažnost tla biti povoljna za lakše upravljanje mehanizacijom.

Srednja dnevna temperatura tla u nizinama će vjerojatno biti oko 6 °C, u gorju oko 4 °C te uzduž Jadrana oko 14 °C.

Dakle, još jednom ukazujemo na mogućnost obilne količine oborine uzduž Jadrana te na praćenje prognoze na svim medijskim platformama DHMZ-a i HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!