23:53 / 11.12.2020.

Autor: Marko Vučetić, dipl. ing., DHMZ/HRT

"Ako je u prosincu zelene trave, slabo će biti za krave."

-

-

Foto: - / -

Sljedeći tjedan možda će vam se učiniti da je zima daleko od nas. Naime tjedna najniža temperatura zraka, ali u prvoj polovini tjedna, vjerojatno će biti u granicama od -3 °C do -1 °C na kontinentu, a uzduž Jadrana uglavnom od 4 °C do 6 °C, uz napomenu da će u drugoj polovini tjedna sve ove vrijednosti osjetno porasti.

I tjedna najviša temperatura zraka tada će vjerojatno biti uglavnom iznad 10 °C, a u Dalmaciji moguće i iznad 15 °C. Povoljna je okolnost da će u prvoj polovini tjedna biti suho pa i sunčano vrijeme. Istina u drugom dijelu tjedna oblačnije, povremeno sa slabom kišom, a na kontinentu i maglovito. Ipak najvjerojatnije količine oborine neće biti ni približne onima u tjednu za nama.

To ne znači da se i u ovakvim vremenskim uvjetima ne kriju opasnosti. Naime, nakon obilnih kiša, očekivano suho, sunčano i relativno toplo vrijeme, može potaknuti nepoželjnu vegetaciju ili barem kolanje sokova pogotovo kod voćaka. Teško je to spriječiti, pa i nemoguće, ali zato možebitnom ranom rezidbom ili pretjeranom gnojidbom nemojte to dodatno potaknuti.

Osim toga zbog velikih i naglih promjena te naglog zagrijavanja i hlađenja, ako to već niste, obijelite debla voćaka i spriječite pucanje kore.

A za srednju dnevnu temperaturu tla na desetak cm dubine predviđa se, neuobičajeno, blagi porast pa će na kontinentu vjerojatno biti u granicama od 3 °C do 5 °C, te uzduž Jadrana od 8 °C do 11 °C, možda koji stupanj više ma otocima. Ipak sve bliže smo zimi pa nenadana toplina i zelenilo u prosincu nije baš poželjno jer:
"Ako je u prosincu zelene trave, slabo će biti za krave."

 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!