14:01 / 16.05.2021.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

„Ako je svibanj hladan, bit će mnogo sijena i vina.“

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Nastavljamo s promjenjivim i nestabilnim vremenom koje će se vjerojatno zadržati do kraja tjedna.

Najviša temperatura zraka moguća je prema kraju tjedna i oko 24 °C. U gorju i nizinama jutra će povremeno biti razmjerno svježa, s najnižom temperaturom vjerojatno od utorka do petka. Pri tlu se čak ne smije isključiti mogućnost slabog mraza, posebice u gorju. Stoga pratite dnevne prognoze i na vrijeme zaštitite osjetljivo bilje.

Srednja dnevna temperatura tla
u sjetvenom sloju ovih je dana bila oko prosječnih vrijednosti, a u sljedećem razdoblju vjerojatno će se i dalje zadržati u tome rasponu - u nizinama vjerojatno oko 17 °C, u gorju oko 15 °C, a uzduž Jadrana oko 22 °C, na otocima moguće i više.

Kiša je svakodnevno moguća u gotovo svim krajevima, stoga će mnogi radovi na polju biti obustavljeni.
Potkraj tjedna u većini Hrvatske povećava se vjerojatnost i za jak vjetar, uzduž Jadrana ponegdje i olujan.

No, vrijeme koje je pred nama poželjno je iskoristiti za pregled mehanizacije i pripremu za košnju koja će uskoro krenuti.

Prema trenutačnoj mjesečnoj prognozi, ostatak svibnja će vjerojatno biti hladniji nego ranijih godina pa bi u sljedećim danima akumulirana toplina mogla biti ispod prosjeka te će slijedom toga i rast vegetacije biti usporen. No, ako je za vjerovati narodnoj izreci, za prve otkose u lipnju ne bi se trebali previše brinuti, jer:

„Ako je svibanj hladan, bit će mnogo sijena i vina.“.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", možda će nekima biti zanimljivo pratiti i mnogobrojne druge agrometeorološke analize i prognoze Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, posebice najnovije:

Video zapis agrometeorološke prognoze vidljiv je u "Plodovima zemlje" nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i na HRTi platformi, na kojoj se mogu pogledati i prošle emisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!